Elders

Op een dag stonden ze voor mijn deur. Twee jongens in zwarte pakken met een naambadge opgespeld. Of ik in God geloofde. Met een vriendelijke `nee` sloot ik vrij snel weer mijn deur. Maar een paar minuten later zag ik het licht: dit is mijn nieuwe fotoproject. Ik ben achter ze aangehold voor gegevens en na een paar gesprekken met de president van deze mormoonse zendelingen kreeg ik toestemming deze jongens portretteren.

 

De meeste zendelingen zijn afkomstig uit Utah USA. De jongens gaan in de leeftijd van 18-20 jaar voor 2 jaar lang op zending. Voorafgaand aan hun zending, gaan ze in Salt Lake City 2 maanden op taalschool. Daar leren ze de taal van het land waarnaar ze worden uitgezonden. Dat land kunnen ze niet kiezen, maar wordt voor hen bepaald. Eenmaal in bv Nederland verblijven ze in appartementen van de Mormoonse kerk die door het hele land zijn verspreid. 

 

Gedurende hun zending wonen ze met z`n tweeen of drieen in verschillende steden. Hun dagen zijn lang en volgepland. Ze volgen bijbelstudies, geven zelf les aan nieuwe kerkleden en krijgen training hoe langs de deur te gaan. Veel vrije tijd is er niet. Verder zijn er allerlei regels waaraan ze moeten voldoen, zoals bv hun kleding, haar, vrije tijdsuiting, geen tv en radio, tijdstip van opstaan.

 

Nice, neat guys were standing in front of my door. In a dark suit, hair neatly combed, dark polished shoes. "Do I believe in God" was their question.

It turned out that they were missionaries from the Church of the Latter Day Saint, Mormons. Two years from their home in America, age 18 and recruiting new members.