Old Fashion

Na mijn serie van `Leve de man van de SRV` ben ik op zoek gegaan naar andere wagens die nog spullen verkopen aan de deur. Als kind weet ik me herinneren dat er ook wagens met kleding waren die langs de mensen gingen. Die kon ik niet meer traceren, maar wel de wagens die bij bejaardentehuizen langsgaan.  

 

Ruim een jaar ben ik met de firma Germa Mode meegegaan langs allerlei tehuizen in het oosten en zuiden van Nederland. De bloemetjesjurk is danig op zijn retour, maar de mode nog steeds behoudend. De kleur rood bijvoorbeeld is nog steeds gewaagd. Soms is er wel een mevrouw die mooie fuchiakleding uitzoekt, maar die zijn in de minderheid.

 

Voor veel vrouwen is de modeshow een uitje. Met de anderen koffiedrinken in de zaal en bijkletsen. Voor velen is het ook een uitkomst dat deze bedrijven langskomen, zodat ze niet afhankelijk zijn van hun kinderen om kleding te kopen. De mannen doen niet echt mee in het verhaal. Bij alle shows die ik heb meegemaakt, heb ik een keer gezien dat mannen ook kleding showde.

 

Soms showen vrouwen uit het dorp of tehuis de kleding. Dat is een voorrecht. Terwijl ze lopen worden de stoffen gevoeld en bewonderd. De show wordt aan elkaar gepraat door een ladyspeaker van het bedrijf dat het organiseert. Na de show kan de kleding, die in de rekken in de zaal hangt, gepast worden.

 

In the earlier days it was common that one of the employees of the retirement home took the ladies to the shopping mall to buy clothes. Nowadays there is no time left for this short trip. The clothes boutiques downtown are all flashy, they don`t give a hand and you can’t move your rollator into the fitting room.

One company provides a solution. They bring the latest fashion to the homes. In spring and autumn they show their latest dresses. And if you’re lucky you can be one of the models!